z dvoch flasiek (2x11kg napln, obycajne ocelove nadoby = cca 45kg spolu hmotnosti) dostanes 264 kWh energie.
45kg znamena ze na strechu umiestnis 1x 200Wp panel a 1x 300Ah LIFEPOL baterku. Kolko z toho dostanes energie si asi vies spocitat sam. Dam bokom regulator, cena len za komponenty bude atakovat 50 000kc. Neviem ako tebe, ale mne sa teda oplati viac dat raz 4000kc zalohu za flase a cca 500kc za vymenu 11kg naplne. Takze ja mam po hmotnostnej a finacnej stranke jasno
podobne bizardne velkosti 200+ Ah sa oplatia ludom ktori:
-> potrebuju nabijat casto elektrokola bez pripojenia k elektrine (napr cmp, stellplatz)
-> su viac dni v divocine BEZ pohnutia, BEZ solarneho panelu a maju relativne vysoke naroky na elektrinu
Ja chapem ze plyn ma vela nevyhod, treba ho vypinat pred jazdou, vymena je tazsia praca a bomba dojde na potvoru vzdy ked je noc a zima a treba liezt von. Niekedy moze byt problem s vymenou flias po ceste. Stale vsak hovorime o 11kg nadobe ktora obsahuje viacnasobne viac energie aku je schopna dodat aj 300Ah bateria (ktoru pri "beznej" spotrebe proste panelmi dobijes za dost dlhy cas
preto som sa rozhodol pre 150Ah LIFEPOL a 215Wp mono panel (momentalne to montuju v Sokolnicich). Dieslove topeni ma tiez vyhody a nevyhody> cena za samotne vytopeni je prakticky rovnaka, dieslove setri priestor ale spotrebovava vyrazne viac elektriny. Takze mozno do novej stavby stoji za zvazenie, pri uz fungujucej plynovej Trume 4 alebo 6kW je to z mojho pohladu mrhanie peniazmi. Ten panel bude realne na jar a v lete (ked budem aktivne dodavku vyuzivat) nejakych cca 130-160W, co je dvojnasobok spotreby beziacej chladnicky. Takze vyroba bude plusova pocas dna a dobije sa aj samotna bateria. Doplnit to dalsou 150Ah je otazka asi hodiny prace a cca 25 000kc.
obytnak som kupoval preto, ze ma cestovanie bavi a toto mi da novu dimenziu cestovania. Musim si este urobit B96 aby som mohol pripadne potiahnut vozik s moto
aby sa to tu ale nezvrtlo na karavanisticky pokec, ja si dam pauzu a ozvem sa na jar so skusenostami s vyrobou elektriny a najma s jej spotrebou

Teraz v zime budem rad ze nemusim okolo toho lietat a dobijat pac to samovybijanie AGM mi celkom robi starosti (kedze dodavku neparkujem uplne doma)