A další, na videu je zřejmé, že dal znamení o směru jízdy dříve než bylo červené vidět v zrcátku a protože jej vidím než jsem odbočil, tak ho mám pustit??? No jiná odpověd tam ani nešla dát. ALE..
Píšou tam, že takto jsou časté nehody, fatální. Ano jsou a i hodně u nás medializované.
A za další u nás je to přesně naopak, dal směrovku, tak je pánem a uhne i kdyby tam jel kamion

[/quote]
§21 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb.: Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti.
Toto je dobré znát. A nedocházelo by k tolika nehodám. Ve staré vyhlášce, když jsem dělal papíry. To bylo napsáno nějak takhle: Vozidlo odbočující na polní, nebo lesní cestu, nebo na místo ležící mimo komunikaci, nesmí ohrozit ostatní účastníky silničního provozu. Vtip byl v tom slově ostatní. Tudíž všechny, ne jenom protijedoucí.
Problém je v tom, že před odbočením i na křižovatce, hlavně mimo obce, si tam každý plácne levý blinkr a jede jak trouba. Zrcátko ho nezajímá.
[/quote]
Ahoj,
jen já naopak to bral z pohledu,že je zapnutý blinkr, tak do zrcátka koukat je dobré, případně pro svoje bezpečí manévr přerušit a počkat co se uděje, ale povinnost pustit jej není a naopak pdjížděné vozidlo porušuje pravidla :
Paragraf 17, (5) Řidič nesmí předjíždět: odstavec e) dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo a není-li možné předjetí vpravo podle odstavce 1 nebo předjetí v dalším volném jízdním pruhu vyznačeném na vozovce v tomtéž směru jízdy,
Jura