Ahoj všem,
omlouvám se, ale tohle bude delší. Když jsem minulý rok pořídil XJ900S bylo to poprvé, co jsem seděl na tomto typu motorky. Trošku nepříjemně mě překvapily vibrace mezi 3 a 4 tisíci otáček, ale nad tímto pásmem byl chod morotu absolutně hladký. Když jsem četl příspěvky uživatelů na různých fórech, stěžovali si obvykle na vibrace mezi 4 a 5 tisíci. Jezdil jsem dál a další věc, co mě překvapila, byly výrazně vyšší volnoběžné otáčky po důkladném zahřátí motoru (cca 1100 za studena vs. 1800 po zahřátí). Po chvilce gůglení jsem došel k názoru, že je volnoběžná směs chudá a šel jsem se podívat na nastavení příslušných šroubů na karburátorech. Nastavení bylo následující v pořadí 1. až 4. válec: 2 - 1,5 - 0 - 2,5 otáček od dorazu.
Poučen z internetu o příliš chudém továrním nastavení jsem nastavil všechny šrouby volnoběžné směsi na 2 otáčky. Po tomto nastavení volnoběžné otáčky krásně drží i po důkladném zahřátí a vibrace se přesunuly do pásma 4 až 5 tisíc, jak to má většina majitelů. I rozjezdy jsou mnohem příjemnější, před tím mi to při rozjezdu občas chcíplo. Pak jsem ještě zkoušel šrouby nastavit na 2,5 a později i na 3 otáčky, to už ale v podstatě nemělo žádný vliv.
Popsaná zkušenost mě přivedla na myšlenku jestli by vibrace mezi 4 a 5 tisíci nešly zmírnit. Opět jsem gůglil a došel jsem k závěru, že všude popisované vlivy jednotlivých komponent karburátoru (volnoběžný šroub, vlonoběžná tryska, jehla, hlavní tryska atd.) nejsou u CV karburátorů závislé pouze na natočení plynu, ale také na otáčkách motoru. Usoudil jsem tedy, že na bohatost směsi mezi 4 a 5 tisíci bude mít největší vliv jehla. Posunul jsem teda segerovku na jehle níž, abych zvýšil bohatost ve středním pásmu a výsledek byl (pro mě překvapivě) horší - vibrace byly výraznější. Posunul jsem tedy segerovku až nahoru a vibrace mezi 4 a 5 tisíci se zmenšily. Ve všech ostatních otáčkách velmi nepatrně stouply, jako by se "rozložily" do zbytku spektra otáček. Výsledný projev je pro mě mnohem příjemnější.
Zkoušeli jste si někdo "hrát" podobně s karburátorama? Máte někdo podobné poznatky? Dokázali jste někdo eliminovat vibrace nastavením nebo výměnou částí karburátoru (trysky, jehla...)? Znáte někoho, kdo by dokázal mé poznatky vysvětlit, vyvrátit nebo nedejbože potvrdit?
Jenom pro úplnost - své úsilí jsem trošku zjednodušil, aby to nebylo na dvě stránky. Ve skutečnosti už mám v karburátorech o stupeň větší volnoběžné trysky (#15) a v karburátorech pro vnitřní válce i o vous větší hlavní trysky (#102,5). Taky mám nové jehlové plovákové ventily i s pouzdrem a o-kroužky. Karburátory vypadají uvnitř velmi čistě. Původní příruby sání mám odsoustružené a na nich gumová hrdla Tourmax CHY-9.
Děkuju vám za pozornost i reakce!
Ladění / přetryskovaní karburátorů
- Koudy01
- Kraj: Jihomoravský
- Obec: Brno-venkov
- Motorka: 1190 ADV
- Rok výroby: 2016
Re: Ladění / přetryskovaní karburátorů
Ahoj, no pěkně si s tím hraješ.
Tady asi moc nikdo větší zkušenosti s laděním devítky jako ty mít nebude
Kdysi jsem měl širokopásmovou lambda sondu a volnoběžnou směs ladil podle ní. Tu už ale nemám a v otáčkách a zátěži jsem podle ní XJ neladil. Nějak nebyla potřeba. A myslím si, že tuhle potřebu tu tak nějak nemá nikdo. Takže se tady asi moc technickýho vysvětlení a nebo nějakýho ladičskýho typu nedočkáš.
V určitým spektru otáček vibrují i mnohem modernější a technicky vyspělejší motorky.
Pokud máš na motorce TPS senzor, tak ten by měl nějak upravovat předstih. Ten asi na vibrace taky může mít vliv.
Vůle ventilů atd...
Tady asi moc nikdo větší zkušenosti s laděním devítky jako ty mít nebude
Kdysi jsem měl širokopásmovou lambda sondu a volnoběžnou směs ladil podle ní. Tu už ale nemám a v otáčkách a zátěži jsem podle ní XJ neladil. Nějak nebyla potřeba. A myslím si, že tuhle potřebu tu tak nějak nemá nikdo. Takže se tady asi moc technickýho vysvětlení a nebo nějakýho ladičskýho typu nedočkáš.
V určitým spektru otáček vibrují i mnohem modernější a technicky vyspělejší motorky.
Pokud máš na motorce TPS senzor, tak ten by měl nějak upravovat předstih. Ten asi na vibrace taky může mít vliv.
Vůle ventilů atd...
- mirra99
- Obec: Břeclav
- Motorka: Xj900, R6
- Rok výroby: 1995
Ahoj, jako neporadím ti ale že bych na pozoroval popisované vibrace nemůžu říct. Kolik to má najeto?
- Aleš
- Kraj: Středočeský
- Obec: Kamenice
- Motorka: XJ900S
- Rok výroby: 1997
Moc vám děkuju za reakce. Najeto má 79 tisíc, dle doložených dokladů vypadá nájezd reálně.
Vůle ventilů bych řekl, že je v pořádku. Těsnění víka je opatlané silikonem, tak se mi to zatím nechce rozdělávat. Měl jsem sice pocit, že ventily slyším cvakat, ale bylo to ztracenou matkou na přírubě výukového svodu, což jsem si bohužel způsobil sám. Když jsem měnil mezisvod za nerezový, tak jsem vyměnil i všechna výuková těsnění a málo jsem utáhl příruby svodů.
O předstihu jsem taky přemýšlel hodně se mi líbí, jak si s ním pohrál majitel tady:
Old member.... New XJ900s...
Na netu jsem ale vyčetl, že kdyby byl předstih příliš velký, pomohl by benzín s vyšším oktanovým číslem a pokud by byl zase příliš malý, tak by byl vhodnější s nižším oktanovým číslem. Vyzkoušel jsem od vše od 91 po 100 oktanů a rozdíl jsem téměř nezaznamenal. Jednou tu změnu předstihu nejspíš vyzkouším, ale moc nadějí tomu nedávám.
Koudy, vzpomněl by sis, na kolika otáčkách šroubu volnoběžné směsi si většinou u devítek skončil, když si to ladil podle té lambdy? A na jakou bohatost / hodnotu si to nastavoval?
Mirro, tobě připadá chod motoru u tvé devítky úplně hladký v celém spektru otáček, nepozoruješ zvýšení vibrací ani mezi 4500 a 5000 otáčkami?
Vůle ventilů bych řekl, že je v pořádku. Těsnění víka je opatlané silikonem, tak se mi to zatím nechce rozdělávat. Měl jsem sice pocit, že ventily slyším cvakat, ale bylo to ztracenou matkou na přírubě výukového svodu, což jsem si bohužel způsobil sám. Když jsem měnil mezisvod za nerezový, tak jsem vyměnil i všechna výuková těsnění a málo jsem utáhl příruby svodů.
O předstihu jsem taky přemýšlel hodně se mi líbí, jak si s ním pohrál majitel tady:
Old member.... New XJ900s...
Na netu jsem ale vyčetl, že kdyby byl předstih příliš velký, pomohl by benzín s vyšším oktanovým číslem a pokud by byl zase příliš malý, tak by byl vhodnější s nižším oktanovým číslem. Vyzkoušel jsem od vše od 91 po 100 oktanů a rozdíl jsem téměř nezaznamenal. Jednou tu změnu předstihu nejspíš vyzkouším, ale moc nadějí tomu nedávám.
Koudy, vzpomněl by sis, na kolika otáčkách šroubu volnoběžné směsi si většinou u devítek skončil, když si to ladil podle té lambdy? A na jakou bohatost / hodnotu si to nastavoval?
Mirro, tobě připadá chod motoru u tvé devítky úplně hladký v celém spektru otáček, nepozoruješ zvýšení vibrací ani mezi 4500 a 5000 otáčkami?
- mirra99
- Obec: Břeclav
- Motorka: Xj900, R6
- Rok výroby: 1995
Normálně fakt nevím budu se muset jít projet a soustředit se na to. Když jsem měl 600 tak tam byli opravdu vibrace cítit v jednom rozmezí ale u devítky bych řekl že tam není nic. Dojeď na podzimní sraz a můžeš vyzkoušet 
- Koudy01
Týjo, tak to už nevím. Je to fakt doba. Ale řekl bych, že těch 2 - 2,5 otáček. U starých šestistovek taky tak. A u nových něco mezi 4 - 5 otáčkama. Bohatost na volnoběh bez zátěže jsem dával co nejblíž 14,7 AFR, což by měla být stechiometrická směs.Koudy, vzpomněl by sis, na kolika otáčkách šroubu volnoběžné směsi si většinou u devítek skončil, když si to ladil podle té lambdy? A na jakou bohatost / hodnotu si to nastavoval?
Takhle ve virtuální rovině je hrozně těžký se bavit už jen o těch vibracích. Každý má to vnímání jiný. Takže je možný, že máš nejvyladěnější devítku široko daleko. A kdyby ses svezl na ostatních, budeš trpět. A nebo to je naopak - fakt tam máš něco špatně a vibruje ti to víc jak ostatním. Takže jak píše mirra99 - chtělo by to prohodit si motorky s nějakým jiným ochotným majitelem a porovnat.
mirra99 má devítku moc pěknou a v cajku. Pro porovnání myslím vhodná volba
- Aleš
- Kraj: Středočeský
- Obec: Kamenice
- Motorka: XJ900S
- Rok výroby: 1997
Děkuju!Koudy01 píše: pon 28. črc 2025 6:43:54 Týjo, tak to už nevím. Je to fakt doba. Ale řekl bych, že těch 2 - 2,5 otáček. U starých šestistovek taky tak. A u nových něco mezi 4 - 5 otáčkama. Bohatost na volnoběh bez zátěže jsem dával co nejblíž 14,7 AFR, což by měla být stechiometrická směs.
To je moudrá rada, ale mě by to nejspíš stejně nedalo a zkoušel bych to ladit "víc". Zvažuju koupi tý lambdy, myslíš Koudy, že na takové to domácí ladění stačí něco z Aliexpresu? Třeba toto: https://www.aliexpress.com/item/1005006717108815.html ?Koudy01 píše: pon 28. črc 2025 6:43:54 Takže jak píše mirra99 - chtělo by to prohodit si motorky s nějakým jiným ochotným majitelem a porovnat.
- Koudy01
Vypada to uplne stejne jako to, co jsem mel ja. Ale chce to k tomu vyrobit jeste komoru. Nekde mam mozna video . Zkusim najit.
- Koudy01
Je tady k tomu dokonce tema. Na strane 3 je ta komora. A na strane 4 odkaz na video.
Tady: viewtopic.php?t=18
Tady: viewtopic.php?t=18