Přední tlumiče, olej do vidlí a tak dále

Koudy01
Kraj: Jihomoravský
Obec: Brno-venkov
Motorka: 1190 ADV
Rok výroby: 2016

Re: Přední tlumiče, olej do vidlí a tak dále

Příspěvek od Koudy01 »

Nasel si to spravne. Bez pruziny a uplne stlacene. Pisou to i v manualu.
Koudy01

Příspěvek od Koudy01 »

Koudy01 píše: čtv 06. zář 2018 20:22:38 Aktuálně měním olej a toto téma tu ještě nově není, tak ho založím.

Nicméně taková zajímavost. Olej sem měnil asi rok a půl/23tis. km zpět. A během posledního půl roku sem si začal všímat toho, že mi na motorce trvdne předek ("na motorce" jakože té motorce). Dostalo se to až do takovýho stádia, že to skoro přestalo tlumit a jízda byla dost nepohodlná. To mě dohnalo k tomu koupit olej a vyměnit ho. Jenže je to divný. Většinou mi to přišlo naopak a sice, že to se starým olejem bylo měkký jak žvýkačka. Teď jsem to rozdělal a asi vím, proč to tak bylo. Po povolení zátky tlumiče začaly syčet a né zrovna málo. Byly dost natlakovaný. Něco tlumičů na XJ sem už rozdělal a nikdy sem nějaký syčení nezaregistroval. Docela bych řekl, že toto natlakování byla příčina toho ztvrdnutí. Některý tlumiče se normálně foukají přes ventilky. Ty na XJ ale ne. Nechápu, kde se tam ten tlak vzal. Kdyby to jen lehce pšouklo, ale to fakt syčelo asi 3 sekundy jak kompresor.

Otázka na ty, co měnili olej - nevšimli ste si nějakýho úniku tlaku při odvíčkování trubky?
Otázka pro všecky - kde se tam ten tlak vzal?
Tak jsem to zase po roce a půl v rámci přípravy motorky na cestu dalekou rozdělal. Tentokrát to bylo jen po 8 tis. km od poslední výměny oleje. Jedna strana v pohodě. Druhá tak natlakovaná, že to ani nezasyčelo, ale rovnou to na mě pod tlakem vychrstlo proud oleje. Vyměnil jsem teda gufera (po cca 60 tis. km) a o-kroužky zátek a uvidím.
kozoroh1
Kraj: Královehradecký
Obec: Dvůr Králové nad Labem
Motorka: XJ 650 T
Rok výroby: 1982

Příspěvek od kozoroh1 »

To je fakt divný. Nikdy jsem se s natlakovanou šavlí nesetkal. Co tam dáváš za olej. Já dával Castrol 10W. Teď jsem do Stromka dal Repsol 5W. Tak uvidím. Neproplachuješ to nějakou naftou, že by tam trocha zůstalo a potom to pěnilo. Jinak, že by se to chovalo jako pumpička a zvenčí nasávalo vzduch a pod víčkem ho uvěznilo je divné. Hele kouknu na Stomklub a tam týpek mění olej a gufera a gufero je tam opačně popisuje i proč to neotočit. Já mám za to, že jsem u XJ měl gufero popiskem nahoře. No žvatlá anglicky, tak to bude spíš pro tebe.
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo
Jednou stopou, ale nesmí být vidět za mnou. To je lepší sedět na rybách, neboť čas strávený na rybách se do života nepočítá.
Koudy01

Příspěvek od Koudy01 »

Složený jsem to měl správně. Cistim hadrou a cisticem na brzdy. Asi tomu dávám hustou čočku jako motokrosaři :-) Nesmím s tím tolik krosit.
A nebo gufera nebo o-kroužky byly už špatný a nejakym zpusobem prisavaly luft, i když netekly. Uvidím časem, jestli to výměna těchto věcí opravila.

Olejem to nebude. Davam co je. Motul, Repsol nebo Ipone. Vse 10W.
Mexican
Obec: Strelice
Motorka: XJ600s
Rok výroby: 2001
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

tak ono je relativne tazke to na tych nasich jihomoravskych cestach nekrosit. Tiez ked sa zveziem tam od nas, tak prvych 20km v okoli su to cesty povedane kulantne "narocne na odpruzenie" Diversion to dava s graciou ale taky maly bawor (Scarver), ten fakt trpi
kozoroh1
Obec: Dvůr Králové nad Labem
Motorka: XJ 650 T
Rok výroby: 1982

Příspěvek od kozoroh1 »

Koudy01 píše: čtv 12. bře 2020 14:38:11 Olejem to nebude. Davam co je. Motul, Repsol nebo Ipone. Vse 10W.
Olejem ne, to by bylo v obou vidlích. Jen jsem se ptal. Mě se stalo, že to s novým olejem ztvrdlo. Tak jsem teď pteventivně dal 5W a je to stejné. Mě jde o to, jestli ti tam nemohlo trochu té brzdovky zůstat, Jde o případnou reakci s olejem.
Jednou stopou, ale nesmí být vidět za mnou. To je lepší sedět na rybách, neboť čas strávený na rybách se do života nepočítá.
Koudy01

Příspěvek od Koudy01 »

To neni brzdovka, ale cistic na brzdy. Takova ta sracka, co mega dobre cisti a vypari se rychleji, nez to stihnes utrit. To by nemelo nic udelat. Pouzivam to na vsechno.
Pero55
Obec: Červený Kostelec
Motorka: XJ 600
Rok výroby: 1997

Příspěvek od Pero55 »

Ahoj, jak patří správně pružiny do tlumičů, dneska jsem to rozebral a příjde mi, že jednu jsem měl se zkracenejma zavitama dolů a druhou stranu nahoru. U starýho xj jsem měl ty zkrácený závity nahoře. Předem děkuji za odpověď.
Koudy01

Příspěvek od Koudy01 »

Ahoj, hustejsi nahoru.
OtaLo
Kraj: Moravskoslezký
Obec: Jeseník nad Odrou
Motorka: XJ600S
Rok výroby: 2001

Příspěvek od OtaLo »

Ahoj, zde na XJ fóru jsem nový, takže Vás všechny tímto zdravím. Od října 2019 mám XJ600 Diversion, ročník 2001. Chystám se pustit do výměny oleje v tlumičích, ale dostal jsem dostal informaci, že do "nových" XJček se má dát trochu víc oleje než se píše v manuálu. Mohl byste mi někdo prosím poradit kolik oleje dáváte (množství nebo hladinu)?
Odpovědět