Pokec koutek
- Mexican
- Kraj: Jihomoravský
- Obec: Strelice
- Motorka: XJ600s
- Rok výroby: 2001
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pokec koutek
na Mamamai sme stravili teraz tri noci. povedal by som to takto - cele Rumunsko je turisticky zasekle v 90tkach. A Mamaia, perla cierneho mora je okrem asi dvoch kasin a ich okolia dost bieda. o 100km juznejsie uz v Bulharsku je to uz uplne o niecom inom.
Celkom nechapem tu obscesiu Rumunskom ako cestovatelsky raj. jedlo je povacsinou biedne (ak teda maju, co stoji v menu), kafe vedia urobit max v nadnarodnych kaviarnach. cesty zufale, vodici aut skoda reci. tranfagarasan sme si presli, k tomu par proflaklych cielov (Bran, oradea, Turda, Buzau, ....) a asi dam prilezitost inym krajinam
Celkom nechapem tu obscesiu Rumunskom ako cestovatelsky raj. jedlo je povacsinou biedne (ak teda maju, co stoji v menu), kafe vedia urobit max v nadnarodnych kaviarnach. cesty zufale, vodici aut skoda reci. tranfagarasan sme si presli, k tomu par proflaklych cielov (Bran, oradea, Turda, Buzau, ....) a asi dam prilezitost inym krajinam
-
bartus
- Kraj: Moravskoslezký
- Obec: Petřvald
- Motorka: BMW R1150GSA,DL1000Vstrom
- Rok výroby: 2000
- Kontaktovat uživatele:
No co na tohle říci? Udělám ti srovnání s tým tvým Slovenskem a věř, že vím o čem píšu.Mexican píše: pon 24. zář 2018 22:55:00 na Mamamai sme stravili teraz tri noci. povedal by som to takto - cele Rumunsko je turisticky zasekle v 90tkach. A Mamaia, perla cierneho mora je okrem asi dvoch kasin a ich okolia dost bieda. o 100km juznejsie uz v Bulharsku je to uz uplne o niecom inom.
Z Rumunska jsem se opět vrátil před 2 týdny a asi jsem byl v úplně jiné zemi, jinak si tvůj příspěvek nedovedu vysvětlit.
Cesty perfektní, samo sebou občas díra, ale hlavně legální offroad i v národních parcích, už vidím jak mě na slovensku nechávají vyjet na Chopok
Co se servisu a služeb pro turisty týče, ta jsou min o 10 let jak před náma tak hlavně před tou vaší slavnou € krajinou. tam vy jste snad v 19století.
Jídlo perfektní čerstvé i v obyčejném motorestu u hlavní silnice jsme dostali perfektní jidlo, což se rozhodně nedá říct o těch šlichtách co serviruji za eura na slovensku. Špatné kafe jsem tam taky nepil a nikdy bch na Balkáně nešel na kafe do nadnárodních USA typ podniků, asi jsi nikdy neměl pravou Albánskou kávu, můžu ti poslat tip na jednu kavárničku ( neboj už je k ní asfalt
A to co někteří "turisté" oceňují nejvíce = jednoduchá domluva na Slovensku, tak tady tvrdím pravý opak, tím líp, že se nedomluvíš. Naopak skoro všichni Rumuni umí perfektně Anglicky a Německy u té Němčiny je to dáno historicky a ty německé kořeny tam prostě pořád jdou vidět, jako u nás na Prajzké. Taky snad každá třetí Rumunka je bílá blondýnka jako Heidi Klum
No a to hlavní, na rozdíl od Slovenska tam umí čepovat pivo
Takže závěrem, budu rád když už tam nepojedeš, čím méně lidí jako ty, tím déle to bude pro nás ten ráj
Rumunsko je několikrát větší země než jsme my, byla neskutečně zaostalá, od mé první návštěvy v roce 91 udělali neskutečný posun, což se o ČR a hlavně SK nedá říci.
Když jsme v horách Apuseni projížděli cikánské vesničky kde nebyl asfalt a ani proud, malí cigoši mi mávali, oni mávali i ti velcí. Když jsem se posledně toulal na Spiši, házelí po mě tamní indiáni kamení a sříleli z luku
Samozřejmě, že Rumuni mají stále nedostatky, ale ta lidská ochota a balkánská pohostinnost to přebíjí, tak to vidím já a stojím si za tím.
No jak říká můj soused, kdyby zrušili to Slovensko a placaté Maďarsko, byli by jsme tam na moto rychleji
Já s tím Maďarskem úplně nesouhlasím, mám rád jejich kuchyni
Jo a ten druhý expert co tu napsal "úžas a luxus" Chorvatska bude taky dobrý pacient
Ale jste mladí a to vás omlouvá
- Koudy01
- Obec: Brno-venkov
- Motorka: 1190 ADV
- Rok výroby: 2016
Taky mam Rumunsko rad. A jeste Albanii. Kde to je jeste "horsi" a to se mi prave libi. Ale chapu, ze to neni pro kazdyho. Mne se zase moc nechce na zapad.
- Mexican
- Kontaktovat uživatele:
bartus: neviem preco pises o Slovensku.. fakt to netusim. Byvam na Morave od roku 2005. Mozno si chcel zasmecovat na narodne uvedomenie, ale bohuzial slo to mimo mna.
Precestoval som v Europe 28 krajin, 2 v azii, kanadu a nejakych cca 15 statov USA (vratane Havajskych ostrovov) - pisem krajiny v ktorych som aktivne jazdil autom alebo moto. Prekvapujuco bolo teraz zaujimave Bulharsko (vyrazne zaujimavejsie ako Rumunsko. Offroad nejazdim, nie som masochista (s XJ). Vobec nepotrebujem super kvaliten cesty ala Rakusko, ale 90% z tych cca 1500km co sm esli v Rumunsku bolo zufalych aj na moje skromne ocakavania. Cez Albansko sme sli dva roky dozadu (najma pobrezie odhora dole a paradoxne super. Jedlo daleko lepsie, ceny nizsie a aj cesty boli super.. Len tie novopostaave rezorty na riviere ktore akosi nemaju turistov posobili trochu desivo.
V Rumunsku sme byvali cez Booking, pre predstavu obyc primorsky hotel s ranajkami vysiel na 2 noci viac nez 3 noci na bulhaksom pobrezi. A to sme dost vyberali. Jasne, vo vnutrozemi sme boli zdy na cca 500-600kc, ubytko okay. To je ale asi pre mna jediny svetly bod tej krajiny. Niekedy sa hecneme a poletime do Bukuresti (soferovat tam nechcem) a urobim si posledny nazor na tu krajinu
EDIT: v Transylvanii som si robil falosne nadeje s nemcinou, nic moc.. v restauraciach v centre Sigisoari sa clovek po nemecky nedohovori vobec, Anglicky asi tak ze si precita zle preolozene menu a ukaze obsluhe prstom
V rumunsku sme boli cca 3 tyzdne dozadu, toto je orientacny plan cesty :
Precestoval som v Europe 28 krajin, 2 v azii, kanadu a nejakych cca 15 statov USA (vratane Havajskych ostrovov) - pisem krajiny v ktorych som aktivne jazdil autom alebo moto. Prekvapujuco bolo teraz zaujimave Bulharsko (vyrazne zaujimavejsie ako Rumunsko. Offroad nejazdim, nie som masochista (s XJ). Vobec nepotrebujem super kvaliten cesty ala Rakusko, ale 90% z tych cca 1500km co sm esli v Rumunsku bolo zufalych aj na moje skromne ocakavania. Cez Albansko sme sli dva roky dozadu (najma pobrezie odhora dole a paradoxne super. Jedlo daleko lepsie, ceny nizsie a aj cesty boli super.. Len tie novopostaave rezorty na riviere ktore akosi nemaju turistov posobili trochu desivo.
V Rumunsku sme byvali cez Booking, pre predstavu obyc primorsky hotel s ranajkami vysiel na 2 noci viac nez 3 noci na bulhaksom pobrezi. A to sme dost vyberali. Jasne, vo vnutrozemi sme boli zdy na cca 500-600kc, ubytko okay. To je ale asi pre mna jediny svetly bod tej krajiny. Niekedy sa hecneme a poletime do Bukuresti (soferovat tam nechcem) a urobim si posledny nazor na tu krajinu
EDIT: v Transylvanii som si robil falosne nadeje s nemcinou, nic moc.. v restauraciach v centre Sigisoari sa clovek po nemecky nedohovori vobec, Anglicky asi tak ze si precita zle preolozene menu a ukaze obsluhe prstom
V rumunsku sme boli cca 3 tyzdne dozadu, toto je orientacny plan cesty :
-
bartus
- Kontaktovat uživatele:
No nepochopil jsi mě, ale to nevadí, čekal jsem to.
Na to jak jsi zcestovalý, se právě divím tvému posuzování. Nebudu si tady s tebou poměřovat pinďoury, kdo toho projel více, USA mě momentálně neláká ( ono se bude špatně vysvětlovat na Iránské hranici vízum z USA
) Jak jsem psal výše, byla to strašně zaostalá země a ten progres tam prostě je.
Já nevyhledávám na moto dovolených hotelové resorty a pokud možno netoulám se po hlavních trasách to je opruz všude na světě, ale toulám se po horách a poznávám pravou místní kultůru. Jestli soudíš země podle letovisek, tak potěš. Booking jsem nikde ve světě nepoužil, ani se nechystám, vždy jsem se doptal místních a ti mi doporučili, to co jsem potřeboval. Je jedno jestli jezdíš off nebo nesjedeš z asfaltu. Jednostraně odsoudit nějakou destinaci, jen proto, že kafe neměli jako ve KFC je nesmysl.
Mě zase nenadchlo Bulharsko, taky jsem tam byl několikrát. V centru Nesebru vedle zóny unesco Matějská pouť
podel pobřeží samé nápisy v češtině svíčková, moravský brabec, staropramen, povykování
Pepíků " hele Máňo, to jsou češi na těch motorkách, oni dojeli až sem", děkuji tohle nechci.
Pro mě je Rumunsko pořád divoké a zároveň dostatečně vyspělé když potřebuji zajistit třeba servis. Nikdo mi nezakazuje kam můžu a kam ne a to je pro mě důležité.
A Slovensko jsem vybral jako příměr, který můžeš pochopit a já vím co píšu a o čem mluvím, do r.93 jsem měl slovenské občanství po matce.
Na to jak jsi zcestovalý, se právě divím tvému posuzování. Nebudu si tady s tebou poměřovat pinďoury, kdo toho projel více, USA mě momentálně neláká ( ono se bude špatně vysvětlovat na Iránské hranici vízum z USA
Já nevyhledávám na moto dovolených hotelové resorty a pokud možno netoulám se po hlavních trasách to je opruz všude na světě, ale toulám se po horách a poznávám pravou místní kultůru. Jestli soudíš země podle letovisek, tak potěš. Booking jsem nikde ve světě nepoužil, ani se nechystám, vždy jsem se doptal místních a ti mi doporučili, to co jsem potřeboval. Je jedno jestli jezdíš off nebo nesjedeš z asfaltu. Jednostraně odsoudit nějakou destinaci, jen proto, že kafe neměli jako ve KFC je nesmysl.
Mě zase nenadchlo Bulharsko, taky jsem tam byl několikrát. V centru Nesebru vedle zóny unesco Matějská pouť
Pepíků " hele Máňo, to jsou češi na těch motorkách, oni dojeli až sem", děkuji tohle nechci.
Pro mě je Rumunsko pořád divoké a zároveň dostatečně vyspělé když potřebuji zajistit třeba servis. Nikdo mi nezakazuje kam můžu a kam ne a to je pro mě důležité.
A Slovensko jsem vybral jako příměr, který můžeš pochopit a já vím co píšu a o čem mluvím, do r.93 jsem měl slovenské občanství po matce.
- Mexican
- Kontaktovat uživatele:
Pozri, ty si zacal dost konfrontacne o Slovensku a uz tato druha odpoved vyzera lepsie, konstruktivnejsie. Mame na vec rozdielny pohlad. Ty si napisal, ze Rumunsko je dobre na offroad, k tomu nemam vytku. Proste to nie je moja cielova zem, tak som to napisal
-> v KFC kavu fakt dobru nemaju. Akoze fakt to myslim vazne
jedinu dobru kavu v Rumunsku som mal v Costa Cofee (poliaci) po asi 20 zufalych pokusoch domacich uvarit obycajne espresso.
-> ak cestujem tri tyzdne, chcem si dva/tri dni polenosit pri mori a fakt nebudem byvat niekde v nejakej spelunke
-> Nesebar je Nesebar. Proste letovisko. v Bulharsku je mnoho zaujimavejsich miest (to je na dlhe rozpravanie). Ano, cesku hospodu sme tam videli. Tiez nechapem, kto tam pojde a nechapem najma cechov ktori tam idu ale je to asi ich vec
-> Rumunsko som odsudil nie kvoli kafe, jedlu a cestam.. proste odusdil som ho preto, ze okrem hor tam nic zaujimaveho k videniu nie je. Teda pre mna. Malo technickych pamiatok, ziadne stredoveke pamiatky pre zenu. Na ceste (okrem bahennych sopiek) som si ani raz nepovedal "parada, toto stoji za to"
-> Tiez sa nam stalo v Alanyi to iste, ze nejaki dobraci z kraja razoviteho (bo hovorili kratce) si pred hotelom robili posmesky, ze sme tam dosli autom a preco ked oni to maju s Vitkovice tours tak lacne lietadlom. A tiez sme tam spali dve noci v hoteli kam jazdia cestovky. Proste sem tam je to fajn sa dostat do tej primorskej atmosfery so suvenirmi a pod. Ale to je kazdeho osobna vec
-> pises ze byhladavas pravu kulturu. neviem co si mam pod tym predstavit. Mnohokrat som jedol s delnasmi zo stavieb vich lokalnych jedalnach. Grilovalii sme ryby s domacimi v Turecku, zbierali a jedli musle s domacimi vo Francuzsku, xy krat som spal u niekoho na zahrade, raz aj v nejakom sklade ktory prave rusili (loznica 600m2 a zachody 50m od postele). Proste20 rokov cestujem a fakt sa nevyhybam domacim. To je ale asi tiez jedno, uz som zaskatulkovany ako "rezortisa"a nie ten pravy cestovatel
-> v KFC kavu fakt dobru nemaju. Akoze fakt to myslim vazne
-> ak cestujem tri tyzdne, chcem si dva/tri dni polenosit pri mori a fakt nebudem byvat niekde v nejakej spelunke
-> Nesebar je Nesebar. Proste letovisko. v Bulharsku je mnoho zaujimavejsich miest (to je na dlhe rozpravanie). Ano, cesku hospodu sme tam videli. Tiez nechapem, kto tam pojde a nechapem najma cechov ktori tam idu ale je to asi ich vec
-> Rumunsko som odsudil nie kvoli kafe, jedlu a cestam.. proste odusdil som ho preto, ze okrem hor tam nic zaujimaveho k videniu nie je. Teda pre mna. Malo technickych pamiatok, ziadne stredoveke pamiatky pre zenu. Na ceste (okrem bahennych sopiek) som si ani raz nepovedal "parada, toto stoji za to"
-> Tiez sa nam stalo v Alanyi to iste, ze nejaki dobraci z kraja razoviteho (bo hovorili kratce) si pred hotelom robili posmesky, ze sme tam dosli autom a preco ked oni to maju s Vitkovice tours tak lacne lietadlom. A tiez sme tam spali dve noci v hoteli kam jazdia cestovky. Proste sem tam je to fajn sa dostat do tej primorskej atmosfery so suvenirmi a pod. Ale to je kazdeho osobna vec
-> pises ze byhladavas pravu kulturu. neviem co si mam pod tym predstavit. Mnohokrat som jedol s delnasmi zo stavieb vich lokalnych jedalnach. Grilovalii sme ryby s domacimi v Turecku, zbierali a jedli musle s domacimi vo Francuzsku, xy krat som spal u niekoho na zahrade, raz aj v nejakom sklade ktory prave rusili (loznica 600m2 a zachody 50m od postele). Proste20 rokov cestujem a fakt sa nevyhybam domacim. To je ale asi tiez jedno, uz som zaskatulkovany ako "rezortisa"a nie ten pravy cestovatel
-
bartus
- Kontaktovat uživatele:
A divíš se, když to tak popíšeš v tom prvním příspěvku?Mexican píše: úte 25. zář 2018 11:42:33 Proste20 rokov cestujem a fakt sa nevyhybam domacim. To je ale asi tiez jedno, uz som zaskatulkovany ako "rezortisa"a nie ten pravy cestovatel
Netvrdím, že v životě jsem nebyl v letovisku, loni mě už dokonce ukecala manželka a letěli jsme s dětmi na Korfu v all in. Ale já to nevyhledávám, týden jsem nějak přežil, pivo bylo free
Moře taky mám rád, ale raději někde bokem v tiché zátoce než s miliardou lidí na pláži 20km.
Každý má svoje, proto neodsuzuju zem jen podle resortu.
Rumunsko má spoustu krásných hradů, stačí použít google, stará německá města se oravují z dotací EU, tady s tebou nesouhlasím.
A propo, s tou kávou máš asi fakt smůlu a nebo já už nepoznám dobré preso
- Koudy01
- Obec: Brno-venkov
- Motorka: 1190 ADV
- Rok výroby: 2016
Kava nevim. Nesu kafar. Ale s jidlem to je asi slozitejsi. Ja si vzdy vybral nejakou fakt dobrou lahudku. Ale kolega se pravidelne trefoval do slech. Takze za me i jidlo luxusni. Za kolegu spatny. Anglicky preklady nemeli. Byla to vzdy sportka.
Takze si uplne umim predstavit Jane, co za jidlo zminujes
Hrady, zamky a mesta me moc nezajimaji. Hory, reky, silnice a co nejmin lidi - to je moje. Tudiz Rumunsko ano. Ale chapu, ze nekomu se tam libit nemusi.
Takze si uplne umim predstavit Jane, co za jidlo zminujes
Hrady, zamky a mesta me moc nezajimaji. Hory, reky, silnice a co nejmin lidi - to je moje. Tudiz Rumunsko ano. Ale chapu, ze nekomu se tam libit nemusi.
- Mexican
- Kontaktovat uživatele:
ja by som prave tyzden v rezorte pri mori nevydrzal. Aj ked spime pri mori dve/tri noci vzdy ideme aspion den na vylet. deti nemame, takze stavanie pieskovych hradov a spalenie sa leziac na lehatku zatial nehrozi. Pred cestou som dost pozeral cestopisy rozneho charakteru (moto/auto) prave aby sme ziskali inspiraciu. Ale ked niekto napise ze stravil v solnej bani Turda 3 hodiny, tak nenapise ze 2 hodiny stravil cakanim vo frontach pretoze vytahy/schodistia su zjavne poddimenzovane a Rumuni su proste mimoni. Ale nebudem vam svojou osobnou nechutou kazit dojem. Proste ako som pisal vyssie, dam snacu znova dalsim krajinam. V Rumunsku som bol asi 10 rokov dozadu (okolie Aradu, Timisoary) a nevidim moc velky postup
-
bartus
- Kontaktovat uživatele:
No a tim bych to ukoncil. Kazdy ma svoje.
Jinak 5.az 7.10.poradame na Slezske Harte setkani cestovatelu. Absolutne nekomercni akce, spise takove rodinne setkani. Info je na www.bighusky.cz jen ty seznamy Roman nejak neaktualizuje
muzes prijet prezentovat sve cesty, radi si poslechnem.
Jinak 5.az 7.10.poradame na Slezske Harte setkani cestovatelu. Absolutne nekomercni akce, spise takove rodinne setkani. Info je na www.bighusky.cz jen ty seznamy Roman nejak neaktualizuje